Hout onderhoud

assortiment-hout-onderhoud-groot-picture

Algemene informatie hout onderhoud

Hout is een mooi natuurlijk product en groeit over de hele wereld. In alle delen van de wereld worden dan ook meubelen vervaardigd van hout. Er zijn ontelbaar veel soorten hout met ieder hun eigen karakter en eigenschappen. De natuurlijke kleur van het hout is afhankelijk van de voedingsstoffen welke in de grond zitten waar de boom groeit. De weersomstandigheden zijn ook van invloed op de uitstraling van het hout. Door veredeling en bescherming wordt de duurzaamheid sterk verbeterd en wordt de uitstraling van het hout versterkt. Iedere afwerking geeft het hout ook een andere uitstraling en vereist dus ook een specifiek hout onderhoud middel.

Zonlicht en luchtvochtigheid!

Hout is gevoelig voor direct zonlicht en zal dan ook verkleuren. Het is tevens gevoelig voor vocht. Hout gaat uitzetten als het in huis vochtiger wordt(in de zomer). Als in de winter de verwarming aangaat dan wordt het in huis vaak droger en zal het hout krimpen. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid op ongeveer 60% te houden!

Hieronder diverse typen afwerkingen van hout:

Lak glans/zijdeglans

Deze afwerking wordt vaak gebruikt bij de veredeling van hout. De lak kan blank of gekleurd zijn. Meestal is deze lak niet dekkend zodat de poriën en houtnerf goed zichtbaar blijven. Hierdoor blijf je de natuurlijke eigenschappen van het hout zien. De lak kan ook dekkend zijn waardoor de houtnerf afgedekt wordt. De poriën blijven vaak wel zichtbaar.
Hout onderhoud advies:
– Afnemen met een vochtige doek
– Reinigen met Natural Wood Cleaner of Power cleaner
– Verzorging met EcopolishShine en fixElite polish of Classic Oil

Lak matglans

De laatste jaren wordt deze afwerking van houten meubelen meer en meer gebruikt. Geeft een matte uitstraling die wat lijkt op de afwerking met olie. Geeft een redelijk goede bescherming tegen indringen van de meeste (vloei)stoffen.
Hout onderhoud advies:
– Afnemen met een vochtige doek
– Reiniging met Wood cleaner degreaser of Power cleaner
– Verzorgen met Matt Polish
– Complete set Wood Care Kit Matt Polish

Was

Zeer oude veredeling en bescherming van hout. Met name oudere en antieke meubelen zijn vaak met was afgewerkt, maar wordt ook nu nog steeds op nieuwe meubelen gebruikt. Geeft een karakteristieke, warme en diepe glans. Gemakkelijk zelf op te brengen. Was is in diverse kleuren te verkrijgen. Is beperkt bestand tegen indringen van vocht. Vochtplekken kunnen meestal met de föhn verwijderd of vermindert worden
Hout onderhoud advies:
– Afnemen met een vochtige doek
– Reinigen met Power cleaner
– Verzorging met Antiekwas

Olie

Net als was een al vele eeuwen gebruikte veredeling en bescherming van hout. Ook tegenwoordig een zeer populaire afwerking. Wordt veel op tafels gebruikt. Geeft een karakteristieke matte uitstraling en een redelijke bescherming tegen indringen van vocht. Gemakkelijk zelf op te brengen en te onderhouden. Krasjes kunnen eruit geschuurd worden en nadien weer behandeld met olie zonder blijvende schade.
Hout onderhoud advies:
– Afnemen met een vochtige doek
– Reinigen met Natural Wood Cleaner of Power cleaner
– Verzorgen met Ecotone meubelolieGreenfix, Greenfix whiteGreenfix greyWaxoil
– Complete set Wood Care Kit Greenfix

Onbehandeld hout

Ontwikkeling die de laatste jaren sterk is opgekomen. Doordat het hout niet behandeld is heeft het een “basic lifestyle” uitstraling. Hierdoor is het wel gevoelig voor vlekken en vervuiling. Vooral teakhout en tegenwoordig ook eiken worden gebruikt voor deze meubelen. Met een sealer kan dit hout toch enigszins worden beschermd zonder het hout qua uiterlijk te veranderen.
Hout onderhoud advies:
– Afnemen met een vochtige doek
– Beschermen met Teakfix of Natural Wood Sealer
– Beschermen met een beitsolie op kleur
Na beschermen met een sealer of beitsolie:
– Afnemen met een vochtige doek
– Reinigen met Natural Wood Cleaner of Power cleaner
– Verzorgen met Teakfix of Matt Polish
– Verzorgen met beitsolie
– Complete set Wood Care Kit Natural Wood Sealer of Wood Care Kit Teakfix

Reparatie van hout

We zijn natuurlijk allemaal erg voorzichtig met onze meubelen. Een ongelukje is echter zo gebeurd. Het kan dus ook bijna niet anders dan dat uw houten meubelen beschadigen. Dat is meestal redelijk goed bij te werken, mits u de juiste middelen heeft. Deze middelen vindt u uiteraard bij ons in de winkel.

  • GAATJES VULLEN: Kleine gaatjes in het hout kunnen het beste opgevuld worden met Stopwas. Onze stopwas is overlakbaar, dit houdt in dat onze stopwas niet vet is en géén problemen geeft bij een eventuele nieuwe afwerking. Het beste is om de kleur te kiezen die of hetzelfde of iets donker is dan het hout. De stopwas met een Stophout in het gaatje drukken, hierna het overtollige wegsteken. Als u nadien een nieuwe afwerking geeft aan uw meubel dan kunt u het gevulde gaatje eventueel licht schuren met Scotch brite of Staalwol. !!Let op met mat gelakte meubelen, omdat het gevulde plekje meestal iets gaat glimmen!!
  • GROTE GATEN/ SCHEUREN: Voor grotere gaten en scheuren of als u het oppervlak nadien toch nog opnieuw moet afwerken adviseren wij om Kneedbaar hout te gebruiken. Dit is makkelijk te verwerken en af te werken. In 8 kleuren verkrijgbaar.
  • BESCHADIGING KLEUREN: Beschadigingen in de lak, waardoor de kleur weg is kunt u bij kleuren met een Retoucheerstift of een Flexpen. De stiften hebben een dikkere punt om grotere plekken te kleuren. De flexpen heeft een klein puntje, daarmee kunt u mooi in de houtporiën kleuren.
  • COMPLETE SET: Wij hebben ook Reparatiesetjes in ons assortiment. Hierin zitten drie opvolgende kleuren stiften en een stukje stopwas in dezelfde kleur. Met de stiften kunt u de stopwas nog bijkleuren. Verkrijgbaar in vier kleuren.