Leer onderhoud

assortiment-leer-onderhoud-groot-picture

Algemene informatie leer onderhoud

Leder is een natuurproduct. In de meubelindustrie gebruiken we hoofdzakelijk de huiden van runderen en kalveren, maar ook de huiden van schapen wordt regelmatig gebruikt. En er bestaat natuurlijk ook nog kunstleder. In de leerlooierij worden de huiden verwerkt tot diverse typen leder. Het type leder word bepaald door het type bewerking en afwerking welke een huid ondergaat, waardoor ieder type leder dus vervolgens ook een specifiek leer onderhoud product vereist. Een huid bestaat uit drie lagen, te weten: opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Voor het maken van meubelleder word alleen de lederhuid gebruikt.

We kunnen op basis van de afwerking de volgende ledertypen onderscheiden:

  • Aniline leder
  • Semi-aniline leder
  • Gedekverfd leder
  • Nubuck leder
  • Saddle leder
  • Wax/ geolied leder
  • Pull-up leder(by-cast)
  • Schapenleder

De meeste ledertypen zijn matig of erg gevoelig voor zonlicht, waardoor het leder kan verkleuren en uitdrogen. Zet uw meubel dus het liefst niet in de volle zon!

Beschrijving ledertypen:

Aniline leder

Dit type leder word enkel geverfd in een vat, waardoor dit de meest natuurlijke uitstraling geeft. Voor dit ledertype worden enkel de mooiste huiden gebruikt. Het leder voelt zacht en soepel aan. De littekens en kleurnuances welke in de huid aanwezig zijn worden duidelijk zichtbaar. Dit is onvermijdelijk en geeft ook de charme van een natuurproduct. Dit type leder is erg gevoelig voor vocht, vuil en vet. De straling van zonlicht dient zoveel mogelijk vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Dit leder heeft een open nerf en dient daarom dus goed en regelmatig gereinigd en onderhouden te worden.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met Natural Leather Cleaner
– Verzorgen met Leather Care en Protect of Leather Care & Color
– Complete set Leather Care Kit Care & Protect

Semi-aniline leder

Bij dit type leder is het aniline leder behandeld met een hele dunne laklaag. Door deze beschermlaag is dit type leder iets beter beschermd tegen vocht, vuil en vet. Hierdoor is het iets praktischer in het gebruik. Alle natuurlijke kenmerken zijn nog steeds goed zichtbaar. Dit type leder is erg gevoelig voor zonlicht en kan daardoor verkleuren.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met Natural Leather Cleaner of Leather Power Cleaner
– Verzorgen met Leather Care en Protect, Leather Care & Color of Leather Oil
– Complete set Leather Care Kit Care & Protect

Gedekverfd leder

Bij dit type leder is de huid voorzien van een gekleurde niet doorzichtige laklaag, waardoor alle natuurlijke kenmerken nauwelijks nog opvallen. Deze beschermlaag geeft het leder een goede bescherming tegen vocht, vuil en vet, waardoor dit type leder ook erg praktisch in het gebruik is. Het heeft daardoor echter wel een minder natuurlijke uitstraling. Dit type leder is in mindere mate gevoelig voor zonlicht.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met Natural Leather Cleaner, Leather Power Cleaner of Leatherlook Clean en Care
– Verzorgen met Leather Care en Protect, Leather Care & Color,Leather Oil of Leatherlook Clean en Care
– Complete set Leather Care Kit Care & Protect

Nubuck leder

Dit type leder heeft alle eigenschappen van aniline leder, maar heeft een soort geschuurde toplaag, waardoor het leder een soort van veloursachtige uitstraling krijgt. Bij dit type leder zijn alle natuurlijke kenmerken zeer goed zichtbaar. Dit type leder is zeer gevoelig voor vocht, vuil en vet. Direct zonlicht dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Bij dit type leder is het dus erg belangrijk om het goed te beschermen.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met Natural Leather Cleaner of Vintage Lotion
– Verzorgen met Vintage Lotion
– Beschermen met Leather protector
– Complete set Leather Care Kit – brushed leather

Saddle leder

Bij dit type leder is de huid behandeld met een soort was achtige laag. Dit type leder zal door het gebruik een unieke patina verkrijgen. Het leder heeft een goede wrijf en lichtechtheid, maar mag absoluut niet in de zon staan, omdat dit de kleur ernstig zal aantasten. Dit type leder mag dus niet met vocht of reinigingsmiddel schoon gemaakt of onderhouden worden.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met  Natural Leather Cleaner of Leather Power Cleaner
– Verzorgen met Natural Leather wax en oil
– Complete set Leather Care Kit wax en oil

Wax/ geolied leder

Bij dit type leder zijn de aniline huiden behandeld met een olie of was. Na het verven is er over de huiden gewalst, bijvoorbeeld met hete olie of was. Door het gebruik worden sommige plaatsen lichter van kleur, dit noemt men het “Pull-Up effect”. Door het leder tweemaal per jaar te behandelen komt de kleur weer terug. Bij de behandeling met was kunt u met behulp van een föhn kleine beschadigingen bijwerken of wegwerken. Vermijd direct zonlicht om verkleuren te voorkomen.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met Natural Leather Cleaner of Leather Power Cleaner
– Verzorgen met Natural Leather wax en oil
– Complete set Leather Care Kit wax en oil

Pull-up By-cast leder

Dit type is eigenlijk geen echt leder. De term Pull-up is eigenlijk een effect dat men aanbrengt door aan het leder te trekken. Het gedeelte dat onder spanning staat zal lichter opkleuren. De ledervezels zijn op een doek gelijmd en vervolgens voorzien van een zware polyurethaan laklaag. Dit type noemen we By-cast. Bij andere soorten is splitleer gebruikt waarop een folie-laag met pull-up effect is aangebracht. Er zijn ook soorten van pvc(kunstleder). Bij al deze soorten kan men vaak met een föhn kleine beschadigingen en krassen wegwerken.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met Leatherlook Clean en Care
– Verzorgen met Leatherlook Clean en Care

Schapenleder

Bij dit type leder is de huid met de hand gekleurd en daarna afgewerkt met een waslaag. Daarom zijn de huiden nooit egaal gekleurd en ontstaan er kleurnuances in het meubel, ook omdat de huiden niet zo groot zijn. Door het gebruik kunnen er kleine scheurtjes ontstaan, dit noemt men cracuelé. Hierdoor krijgt het leder een soort antieke uitstraling. Het leder regelmatig behandelen om uitdroging te voorkomen.
Leer onderhoud advies:
– Reinigen met Natural Leather Cleaner of  Leather Power Cleaner
– Verzorgen met Natural Leather wax en oil
– Complete set Leather Care Kit wax en oil

Inktvlekken

Heeft u een vlek op uw lederen meubel, dan kunt u deze makkelijk verwijderen met onze Ink remover.